Onze andere sites
Lezentv

Arita Baaijens: Zoektocht naar het paradijs

Na haar omzwervingen in de woestijngebieden van Egypte en Soedan koos de Nederlandse ontdekkingsreizigster Arita Baaijens voor het Siberische Altaj-gebergte. Ze deed onderzoek naar de invloed van natuur en omgeving op de geest. Een bijzonder boek dat moedig taal probeert te geven aan het onzegbare. (51 minuten)

koop Volg

twitter Facebook  

Bio
Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, schrijfster en fotograaf. Zij is lid van de Royal Geographical Society, de Explorers Club en de Long Riders Guild. Ze heeft ruim 25 woestijnexpedities op haar naam staan. In Mauretanië ontmoette ze de laatste vrouwelijke karavaangidsen, die in de vorige eeuw handelskaravanen door de Sahara begeleidden. In Baaijens’ voorlaatste boek _Desert Songs_ blikt de ontdekkingsreizigster terug op de tochten die zij afgelopen twintig in Egypte en Soedan maakte. De reisboekhandels in Nederland kozen _Desert Songs_ tot Beste reisfotoboek 2008. In september 2013 verscheen _The Modern Explorers_ bij Thames & Hudson, met een hoofdstuk over de woestijnexpedities van Arita Baaijens. 

Verder verschenen van haar _Oase Farafra_ (2003),  over een rustiek dorpje in een uithoek van Egypte tot de vondst van water het naar de 21e eeuw katapulteerde, _Een regen van eeuwig vuur_ (1998) over haar eerste woestijnreizen: zoektocht naar oudheden, wanhoop als ze geen water vindt, lange dagmarsen en soms verstikkende eenzaamheid, _De geur van kamelen_ (1993) een bundeling artikelen met illustraties van liefhebbers en kenners van de dromedaris die voor het gemak kameel wordt genoemd en _De woestijn als passie_ (1995).

De onvermoeibare avonturierster keerde onlangs terug van een expeditie in Centraal-Azië, waar zij het paradijs zocht en als eerste in de moderne geschiedenis het Altaj-gebergte te paard omcirkelde. Zoektocht naar het paradijs beschrijft deze expedities.