Janneke van Bockel voedt een kind met autisme op, schreef er een boek over en keek vanuit het perspectief van de ouder naar de tienerjaren van haar dochter. Hoe begeleid je als ouder een meer dan gemiddeld kwetsbare tiener op het pad naar volwassenheid? En hoe bezorg je de buitenwereld de nodige ondertitels om haar gedrag en gevoelens beter te kunnen plaatsen? (25 minuten)
Bio
Via de omweg van documentair televisieproducent, internetpionier en kunstenaarscoach vond Janneke van Bockel haar bestemming als ouder- schapsdeskundige. Tijdens haar bijscholing tot ouderschapscoach is zij gaan schrijven over ouderschap om zo de theorie toegankelijk te maken voor een groter publiek. De rode draad in haar werk is, naast pionieren, het scheppen van de voorwaarden zodat anderen (nu zijn dat de ouders) hun werk goed kunnen doen.
Vanuit haar bedrijf MetaMama coacht, schrijft, spreekt en denkt ze over het ouderperspectief. Ze is initiatiefnemer van de landelijke Verwendag voor ouders van een kind met autisme met de bijbehorende Facebookgroepen en studiedagen, verzon de Meeleef kaartjes voor ouders en is directeur van Stichting Ovaal met Autismecafés voor en door ouders in heel Nederland.
Met ‘IJskastmoeder’ (2009) geeft zij een openhartig inkijkje bij haar zoektocht naar houvast als ze hoort dat haar dochter autisme heeft. Met vallen en opstaan leert ze hoe ze haar dochter daarin kan begeleiden en wat dat van de andere gezinsleden vraagt. Met haar boek breekt zij een lans voor ouders van kinderen met autisme. In ‘Uitvindboek’ voor ouders (2014) geeft ze inzicht in de psychologie van ‘gewoon ouderschap’ en maakt korte metten met roze opvoedwolken. In ‘Uitlegmoeder’ (2016) toont ze hoe ouders het gedrag van hun kinderen ondertitelen voor de buitenwereld (en andersom) en zich verhouden tot allerhande deskundigen die je er gratis bij krijgt als je kind niet volgens de boekjes opgroeit.