‘Wat zou ik doen?’
Johan de Booses monumentale roman ‘Bloedgetuigen’ is een kroniek van de twintigste eeuw: ‘een slet met een perfect geheugen maar zonder geweten’. Verteld aan de hand van van drie levens extreem die te lijden hebben onder de verwoestende ideologieën van hun tijd. Met als focus de Tweede Wereldoorlog. (57 minuten)
Bio
Bron: johandeboose.be
Geboren in Gent, 1962
Doctor in de Slavische Talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit Gent. Doctoraalscriptie: _Tadeusz Kantor en het Theater van de Dood_.
Studeerde met stipendia in Bulgarije, Polen en Rusland tussen 1984 en 1990.
Werkte als journalist voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.
Werkte voor theater (dramaturgie Nederlands Toneel Gent in 1985 en 1990), later experimenteel theater met o.a. Nieuwpoorttheater en Vooruit; leidde eigen theater Barrikade en Suikerij in Gent (van 1988 tot 1995); was verbonden als acteur en auteur aan Kollektief D&A en Productiehuis Noord-Brabant, van 1995 tot 1998). Tussen 1985 en 1990 vertaler, assistent en archivaris van Theater Cricot 2 en zijn directeur Tadeusz Kantor in Krakow.
Gastdocent aan het Rits, de Hogescholen van Eindhoven, Antwerpen, Gent en Brussel. Langdurig verbonden aan Radio 3 (programmamaker van 1986 tot 1999, specialisatie Oost-Europa), later Klara (presentator en cultuurredacteur van 2000 tot 2003, medewerking aan de programma’s Rondas, Alinea, Prisma, Mixtuur). Tussen 1999 en 2001 verantwoordelijke hoorspelen en radiodrama. Verleende medewerking aan kunstprogramma’s op Canvas.
Momenteel fulltime auteur van fictie, literaire non-fictie en poëzie.
Redacteur van de Poëziekrant. Losse medewerker van Knack.
Publiceert in diverse Vlaamse en Nederlandse tijdschriften (_Revolver_, _Deus Ex Machina_, _DWB_, _De Gids_, _De Revisor_), en sporadisch ook in _De Morgen_ en _Vrij Nederland_.
Presentator van de Middagen van de Poëzie in Gent en de Donderdagen van de Poëzie in Antwerpen.
Free-lance reisleider voor culturele organisaties in Vlaanderen en Nederland.