Jonathan Franzens nieuwe roman gaat in op onderwerpen als identiteit, afstamming, liefde en seksualiteit. Maar besteedt vooral ook aandacht aan geheimen: intieme, binnen een familie, maar ook de levensgevaarlijke geheimen van kapitalistische multinationals en de hele westerse maatschappij. (20 minuten)
Jonathan Franzen beleeft in 2001 een doorbraak van wereldformaat met zijn boek ‘De Correcties’. Ondanks de grote druk om de hoge verwachtingen waar te maken wordt ook zijn tweede roman, ‘Vrijheid’, alom bejubeld. ‘Een literair genie’, noemt The Guardian hem. ‘Een meesterwerk,’ oordeelt The New York Times.
In beide romans speelt een dysfunctioneel, Amerikaans middenklasse gezin de hoofdrol. Samen worden de boeken bijna 3 miljoen keer verkocht. ‘Zuiverheid’, de roman die vijf jaar later verschijnt, kan wederom rekenen op lovende recensies, al weet het boek minder teweeg te brengen dan de eerdere twee romans en vallen vooral de verkoopcijfers erg tegen.
Franzen werd in 1959 geboren in het nog geen 14.000 zielen tellende plaatsje Western Springs, in de Amerikaanse staat Illinois. Hij is erg begaan met de toekomst van onze planeet en is een fanatiek vogelaar. Toch benadrukt de natuurliefhebber dat hij geen activist is maar een literator. Zijn laatste essaybundel kan dan ook worden gezien als een lofzang op de natuur en is geen activistisch pamflet. De schrijver schuwt de controverse niet. In het verleden is hij beschuldigd van arrogantie, sociopathie, vrouwenhaat en tal van andere zaken die weinig met zijn schrijversbestaan van doen hebben.
Zijn boeken laten overigens lang op zich wachten. Pas negen jaar na ‘De Correcties’ verschijnt ‘Vrijheid’ en ‘Zuiverheid’ komt nog weer vijf jaar later. Halverwege vorig jaar onthulde Franzen aan The New York Times dat hij in de eerste fase zit van een nieuwe roman. Zelf vermoedt de bijna 60-jarige schrijver dat het zijn laatste zal zijn.