Verkenningen van moraliteit en beschaving
In het Japan van direct na de Tweede Wereldoorlog oordeelt een internationale top van rechters – onder wie één Nederlander – tijdens het Tokio Tribunaal over oorlogsmisdaden van hooggeplaatste bestuurders en politici. In die historische context projecteerde Kees van Beijnum zijn nieuwe roman. (38 minuten)
Bio
Kees van Beijnum (1954) bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de cafés en hotels van zijn familie op de Amsterdamse Zeedijk. Voordat hij begin jaren negentig besloot zich aan het schrijven te wijden was hij werkzaam in de journalistiek. Zijn eerste boek _Over het IJ_ (1991), een reconstructie van een moord, oogstte in brede kring bewondering. ‘Eindelijk een eigen equivalent van Truman Capote’s In Cold Blood,’ schreef René Zwaap.
Begin 1994 debuteerde Van Beijnum als prozaïst met de roman _Hier zijn leeuwen_, die werd genomineerd voor de Debutantenprijs en de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Een jaar later publiceerde hij de semi-autobiografische roman _Dichter op de Zeedijk_, een succesvol boek dat zijn weg vond naar veel lezers en critici en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 1998 verscheen _De ordening_, gebaseerd op het levensverhaal van de weduwe Rost- Van Tonningen. In 2003 werd het boek verfilmd en genomineerd voor een Gouden Kalf.
_De oesters van Nam Kee_, Van Beijnums vierde roman, verscheen in 2000. Het is een geestig, met vaart geschreven boek over hunkering: naar waarheid, naar liefde en vooral naar echtheid. Het verscheen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. De boekverfilming, met in de hoofdrollen Katja Schuurman en Egbert Jan Weber, werd een groot succes. Nadat hij overstapte van Nijgh & Van Ditmar naar De Bezige Bij kwam Van Beijnum in 2002 met de roman _De vrouw die alles had_ in het najaar van 2004 gevolgd door _Het verboden pad_.
Begin 2008 stond Van Beijnum volop in de schijnwerpers met zijn roman _Paradiso_, die overal goed werd besproken en binnen korte tijd uitgroeide tot een bestseller. Het is het verhaal van een man die op het punt staat zijn huwelijk te verbreken als opeens zijn vrouw onvindbaar blijkt. Voordat hij haar kan verlaten, moet hij haar eerst terugvinden.
Ter gelegenheid van de Literaire boekenmaand schreef hij voor De Bijenkorf de novelle _Zoon van_ (2009). Zijn meest recente roman is _Een soort familie_, die juichend werd ontvangen en genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. _De offers_ is in 2014 verschenen.